Circuit op Mettet - Jules Tacheny

Onze piloten en ambassadeurs

Het circuit is trots om verschillende Belgische piloten te ondersteunen en hen te helpen om hun dromen te realiseren. Hieronder vindt u de voorstelling van onze piloten en ambassadeurs alsook de Belgian Motorcycle Academy en het Black Knights Junior Team.

 

Xavier Siméon

Xavier Siméon

Piloot

In 2022 nam de carrière van Xavier Siméon een laatste wending. De inwoner van Etterbeek zal niet langer als coureur deelnemen aan competities. Hij concentreert zich nu op zijn nieuwe rol als Zelos Motorcycle Manager en begeleidt toekomstige talenten naar zo succesvol mogelijke carrières. Doorheen de jaren heeft de Brusselaar talloze titels en overwinningen behaald in verschillende cilinderinhouden. Op 17-jarige leeftijd werd hij Europees kampioen Superstock 600. Drie jaar later won hij de Superstock 1000 World Cup. In 2010 debuteerde Xavier in het Moto2 wereldkampioenschap, waarin hij acht seizoenen reed en in 2015 de Grand Prix van Duitsland won. Hij eindigde dat seizoen op de zevende plaats in het klassement. Deze prestatie opende de deuren naar de hoogste klasse, het MotoGP wereldkampioenschap. In 2019 maakte Siméon deel uit van de pioniers in de MotoE klasse, de eerste wereldcompetitie voor elektrische motoren, waar hij drie keer op het podium eindigde en zesde werd in het klassement. Dat jaar stapte hij ook in het wereldkampioenschap Endurance (EWC) en voegde zich tijdens het seizoen bij het team dat kampioen zou worden. Het EWC was het hoogtepunt van zijn carrière, want hij won de wereldtitel in 2021 met overwinningen in de 24 uur van Le Mans en de Bol d’Or. Het jaar daarop won hij opnieuw de 24 uur van Le Mans voordat hij op 8 september 2022 zijn pensioen als coureur aankondigde..

Barry Baltus

Barry Baltus

Piloot

Barry Baltus, geboren op 3 mei 2004, is verre van een nieuwkomer te zijn. Dit jaar zal begint hij aan zijn derde seizoen in de Moto2. Zijn beheersing van tweewielers gaat terug tot zijn vroege jeugd: “Mijn vader had me verteld dat als ik zonder zijwieltjes kon fietsen, ik een motorfiets zou krijgen. Enkele maanden later moest hij zijn belofte nakomen.” Zo begon Barry met motorcrossen in zijn achtertuin. Hij nam op 8-jarige leeftijd deel aan zijn eerste wedstrijden op het circuit. Vier jaar later stond hij aan de start van het CEV-pre-Moto3-kampioenschap. Zijn carrière is net zo snel gegaan als zijn snelheid op de baan. In 2018 eindigde de Luikenaar als 12e in de European Talent Cup, met een overwinning halverwege het seizoen, voordat hij in 2019 op de 4e plaats eindigde in het CEV Moto3-kampioenschap. Hetzelfde jaar reed hij in de Red Bull Rookies Cup. Dit drukke programma stoomde hem klaar om in 2020 toe te treden tot het Moto3-wereldkampioenschap. Het jaar daarna werd hij gepromoveerd naar de Moto2, de laatste stap voor de felbegeerde MotoGP. Na twee leerjaren en 32 behaalde punten, wil de Zelos Classic 21-rijder nu stevig in de top 10 nestelen.

Lorenz Luciano

Lorenz Luciano

Piloot en ambassadeur

Lorenz Luciano, geboren op 5 augustus 2004, groeide op in de rallywereld met een vader als coureur en een moeder als copiloot. Op 3-jarige leeftijd probeerde hij al zijn eerste quad. Twee jaar later nam hij deel aan zijn eerste motorcrossrace, maar hij genoot niet van de ervaring. Als grote fan van Fred Fiorentino voelde de inwoner van La Louvière zich meer aangetrokken tot de baan. In 2013 maakte hij zijn debuut op een Minimoto en eindigde uiteindelijk op het podium van het Belgisch kampioenschap. Lorenz nam vervolgens deel aan het Franse Pré-Moto3 kampioenschap voordat hij zich kwalificeerde voor de Northern Talent Cup, waar hij in 2020 en 2021 vicekampioen werd met 5 overwinningen. Deze prestatie leverde de Hennuyer de titel van Jonge Sportbelofte 2020 op, uitgereikt door de Belgische Motorrijdersbond, voordat hij werd geselecteerd door de MotoGP-promotor om deel te nemen aan de Red Bull Rookies Cup in 2022. In datzelfde jaar voegde hij de European Talent Cup toe aan zijn programma. Lorenz zal dit uitgebreide programma herhalen in 2023, met als doel de opmars naar het Moto3-wereldkampioenschap.

Camille Mazuin

Ambassadeur

Camille Mazuin, geboren op 16 december 1999, begon haar carrière 14-jarige leeftijd met het karten, voordat ze twee jaar later achter het stuur van een Golf TCR kroop. Maar Camille liet het hier niet bij en wou meer. Aangemoedigd door Jean-François Hemroulle, bleef ze eerst ervaring opdoen in de Fun Cup. Met oog voor detail volgde Camille de aanbevelingen van de VW-piloot door het kampioenschap te rijden met haar vader Michaël en haar broer Louis. Het familieteam behaalde al snel uitstekende resultaten met een klass overwinning in 2020-2021. In 2022 eindigde ze als 4e in het algemeen klassement. Hetzelfde jaar onderscheidde Camille Mazuin zich door het winnen van het eerste vrouwelijke stuur dat georganiseerd werd door de RACB, wat haar de mogelijkheid bood om deel te nemen aan de Clio Trophy Belgium in BRC. Al snel bewees ze hoe snel ze was, en behaalde ze een scratch in de categorie 2-wiel aangedreven voertuigen tijdens de Rally van Sombreffe aan de zijde van Loïc Dumont.

Voor 2023 wil de jonge coureur zich concentreren op haar eerste liefde, het circuit. Ze zal het volledige seizoen in de VW Fun Cup rijden met als doel haar beste algemene klassering te verbeteren. Tegelijkertijd staan er ook tests gepland in de Golf TCR en Audi R8 GT4.

Emilien Allart

Ambassadeur

Geboren op 25 januari 2008, heeft Emilien een sterke wil en een verbluffend zelfvertrouwen. Als zoon van Benoît Allart, een voormalig rally- en single-seatercoureur, besloot Emilien al op 6-jarige leeftijd dat hij coureur zou worden, kort nadat hij zijn eerste rondjes had gereden in de karting. In 2019 ontdekte hij de Kartcross en het was liefde op het eerste gezicht: “Ik hou van de mix tussen snelheid en glijden, en de motoren zijn krachtiger.” De kleine Marchois heeft talent, na twee volledige seizoenen gewijd aan de Kartcross, behaalde hij de titel in het Belgisch en Nederlands junior-kampioenschap. In 2022 gaat Emilien de strijd aan in het Frans kampioenschap en in de XCross Car Academy Trophy FIA. Dankzij zijn statuut als circuit-ambassadeur krijgt hij de mogelijkheid om te trainen op het circuit van Mettet, waardoor hij zich verder kan ontwikkelen.

 

Kobe Pauwels

Ambassadeur

Kobe Pauwels, geboren in Diest op 23 oktober 2004, is een expert in rallycross. Het begon allemaal op zijn tiende verjaardag toen zijn grootvader hem meenam om te gaan karten. Al snel kreeg hij kriebels achter het stuur en beoefende hij deze sport gedurende vier jaar voordat hij in de voetsporen trad van zijn vader Koen, die actief was in rallycross. De jonge Brabander zette meteen zijn stempel met de titel van Belgisch Junior Kampioen in zijn eerste seizoen in 2019. Het jaar nadien pronkte hij met de titel van vice-kampioen bij de senioren en werd vervolgens vice-kampioen van Europa RX3 in 2021, voordat hij de titel in 2022 veroverde! In dezelfde periode werd hij kampioen van België Cross Car, én behaalde hij zijn diploma in secundair onderwijs. Kobe beschouwt Rallycross als de meest complete discipline van de autosport, maar besloot hij om in 2023 een nieuwe uitdaging aan te gaan: hij gaat deelnemen aan het TCR Series met team COMTOYOU. Daarnaast blijft hij ook nog rijden in Cross Car aan boord van een Mygale.

Roméo Fiorentino

Ambassadeur

Bij de Fiorentino’s zit de motorfiets in het bloed. Na Frédéric, de enige Belgische coureur die vier keer de Superbiker van Mettet heeft gewonnen, is er nu Roméo, zijn zoon, geboren in La Louvière op 28 maart 2000. Op zijn vijfde jaar springt Roméo al op een QR50-crossmotor en neemt hij deel aan de FiostarSchool-stages van zijn vader. Op 16-jarige leeftijd stelt Frédéric voor aan Roméo om Supermoto te proberen. Roméo waagt de sprong en wint meteen zijn eerste race in de beginnerscategorie. Sindsdien stapelt de Louviérois de overwinningen op. In het Franse kampioenschap in de challenger-categorie, in het Italiaanse kampioenschap, in het Belgische Open Euro-nationale kampioenschap en in het Europees kampioenschap, waar hij in 2021 trouwens op de 7e plaats eindigt. 2022 werd een sterk seizoen voor Roméo. In het wereldkampioenschap behaalt hij 3 top 10-noteringen, waarvan 2 top 5 in de Rookie-categorie. In België eindigt hij op het podium van alle races waaraan hij deelneemt, waardoor hij uiteindelijk derde wordt in het klassement, terwijl zijn schema ook verdeeld is over Frankrijk en Italië. Andere hoogtepunten in 2022 zijn een bronzen medaille die hij wint met het Belgische juniorteam op de ‘Supermoto des Nations’ in Mettet, waar hij ook een 11e plaats behaalt op de SuperBiker 3 maanden later. In 2023 zal Roméo Fiorentino meedoen in het wereldkampioenschap S1 GP Rookies en hoopt hij Belgisch kampioen Supermoto te worden door deel te nemen aan alle races van ons nationaal kampioenschap.

Belgian Motocycle Academy

De Belgian Motorcycle Academy (BMA) werd begin 2020 opgericht met als doel de toekomstige motorrijders op te sporen, op te leiden en te begeleiden. Het richt zich op jongeren tussen 7 en 17 jaar oud en biedt hen minstens 35 opleidingssessies per jaar aan, onder leiding van coaches en gerenommeerde coureurs zoals Stéphane Mertens en Fred Fiorentino. Alle disciplines komen aan bod, waaronder snelheid, maar ook supermotard, cross, Dirt Track en trial, zodat de studenten alle facetten van het motorrijden kunnen leren. De BMA is erkend door Dorna en maakt officieel deel uit van het internationale Road to MotoGP-programma.

Team Junior Black Knights

Het Junior Black Knights team is ons nationaal junior team, vertegenwoordigd door piloten in verschillende disciplines. Zo hebben we Lorenzo Pontillo en Loris Dekkers, twee coureurs die dit jaar deelnemen aan de Northen Talent Cup. De NTC is een mijlpaal in het road-to-MotoGP-traject, waar onze piloten het opnemen tegen Europese talenten in hun leeftijdscategorie. In Supermoto draagt Evan Gourmet de kleuren van de Junior Black Knights, die zowel rijdt in het Belgisch, maar ook in het Frans kampioenschap. Tom Rolin zal ook deelnemen aan enkele rondes van deze twee supermoto kampioenschappen. Hij zal zich echter concentreren op het circuit door deel te nemen aan de Yamaha R3 Cup. Alle leden van de Junior Black Knights zijn afkomstig van de Belgian Motorcycle Academy.